Valami Amerika (9.resz)

Pszihozis. Ez jellemzi nagymertekben az amerikai tarsadalmat. Egyfolytaban felnek valamitol. A szazad elejen a kommunistaktol, majd az oroszoktol, majd a kubai osszeeskuvoktol, majd 9/11 utan meg a terroristaktol. Ezek az emberek felve elnek nap mint nap. No persze nem hiaba mondjak, hogy aki felelmet vet felemet is arat. Ne feledjuk, hogy a II. Nagy Haboru ota Amerika egyfolytaban valakivel haboruzik, es erdekes modon sosem sajat foldon hanem mindig idegen hadszintereken, mert igy sokkal kenyelmesebb masokat nyomorba taszitani, mig otthon meg folyik a jolet, es esszuk a sult krumplit, a hamburgert es a Colat, nem igaz? 


Ketsegtelen egy nagy nemzet es sok elonyos dolgot csinaltak a vilagban (pl. megnyertek a haborut 1944-45, es letrehoztak a Marshall tervet es a sor hosszu), de nem szabad feledni mindazt amit tonkretettek, csak azert mert az eppen nem szolgalta a gazdasagi erdekeiket vagy geo-politikai strategiajukat. Akit erdekel annak melegem tudom ajanlani Noam Chomsky professzor Hope and Prospects c. konyvet, melybol kiderul, hogy a nagy amerikai alomnak vannak sotet es nagyon sotet oldalai is.  

Es mindezen ido alatt mindig a fegyverkezes volt a kozponti elem. "Meg kell vedenem magam es a tulajdonom" - minden "becsuletes" amerikai mottoja. Civilizaltabb orszagokban erre van a jog es a jogallam, de hat itt meg mindig azt hiszik, hogy  Vadnyugaton vagyunk, ahol csak es kizarolag fegyverrel szerezhetunk ervenyt a jogainknak. (Talan tul sok Karl May vagy Fenimore Cooper regenyt olvastak!) No persze tisztelet a kivetel a demokratak tobbsege most mar hasonloan velekedik, mint minden civilizalt europai orszag, de a republikanus erzuletuek meg mindig a fegyverekben latjak a megoldast es teljes lelkesedessel tamogatjak a NRA propagandat, ahol a kevesbe a jog, hanem sokkal inkabb a lobby (lasd fegyver gyartok) dominal. Ketsegtelen van jogi alapja az egesznek, hisz a Second Amendment resze az Alkotmanynak, mely feljogosit minden amerikai allampolgart, hogy lofegyvert tartson. Az mar mellekes, hogy kisse osdi es elavult, hiszen 1791-ben alkottak, de hat kicsi dolgokra nem adunk. 

A fura es egyben nevetseges, hogy amulnak, bamulnak es szornyulkodnek, hogy miert naluk tortenik a legtobb gyilkossag, es ezek nagyreszet lofegyver okozza, es nem ertik, hogy hogyan lehetnek amokfutok akik gyerekeket es artatlanokat olnek. Mindenki megy a templomba es gyaszol es sir de senki nem gondolkodik, hogy mindez miert is tortenik. Egyszeru. Mert mindenki, boldog es boldogtalan egyarant juthat fegyverhez ma Amerikaban, es nem kell mas pusztitsa oket, kepesek ok erre sajat maguk, hisz sajat allampolgaraikat lovik halomra az egyre tobb meszarlasban ami tortenik szerte az orszagban.

Leven, hogy demokrata vezetes van a Feher Hazban (lasd Obama elnok), elkepzelheto, hogy szigoritani fogjak a fegyvervasarlast/fegyvertartast, igy hatalmas sorok alakultak ki a fegyver boltok elott, mert meg az esetleges megszoritasok elott minden rendes becsuletes amerikai fegyverhez akar jutni. Mikor fognak ezek az emberek felebredni? Az eroszak mindig eroszakot szul, ezt ok is tudjak csak nem akarjak megerteni.

Sokat lehet tanulni toluk es Europaval ellentetben sokkal pragmatikusabbak, de teny es valo, sok esetben fenyevekre vannak elmaradva tolunk.  Ahelyett, hogy rivalizalnank tanulnunk kellene egymastol de oda ertelmes emberek is kellenenek es abban mindket helyen van hiany boven.

Ui. Amerika 2013-ban 633,3 milliard dollart kolt fegyverkezesre. En sok egyeb mas dologra is el tudnam kolteni ezt a hatalmas osszeget (lasd iskolak, korhazak, lakasok epitese, stb.)

0 Comments:

Post a Comment