"A koldusnak, a páriának,
A jöttmentnek is van joga
Istenéhez apái módján
És nyelvén fohászkodnia.
Csak nektek ajánlgatják templomul
Az útszélét s az égbolt sátorát?
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!" (Reményik Sándor)


Habar Remenyiknek igaza van (elnezest kerek "egyesektol", hogy jomagam megjeloltem a szerzot), az az erzesem, hogy mara nekunk mar nincs jogunk. No persze lehet a dolog kisse sarkitas, hisz be kell vallanom, hogy tanulmanyaim alatt, kezdve a betuvetestol egeszen az egyetemig minden tantargyat anyanyelvemen tanultam, kiveve termeszetesen a roman nyelvet es irodalmat es a kulonbozo idegen nyelveket. Nekem panaszra nincs okom, es ez reszben koszonheto es koszonom az akkori erdelyi magyar politikumnak. No persze uj idok, uj szelek. Ma van magyar iskolank (lasd Bolyai Farkas Gimnazium) Marosvasarhelyen, de a szint csak romlik es romlik szuntelen. De ez mas kerdes!

Reszben kis letszamuk, reszben tehetetlenseguk es kepzetlenseguk miatt, az RMDSZ mindig ezen temak valamelyiket lovagolta meg: oktatas, hitelet es onrendelkezes. A legutobbirol lemondhatunk, hisz lehetetlen (Romania alkotmanya miatt), igy maradt a masik ket vesszoparipa: az iskola es az egyhaz. Tamogatjuk oket, mert ez ad tudatot es identitast a nepnek. Igen am, de mig ezzel eddig meg utcara es a szavazo urnak ele lehetett csalni az erdelyi magyart, ma mar sajnos ezt sem (a gazdasagi csodrol amihez adtak a nevuket es beleegyezesuket a RMDSZ tagjai nem is beszelek) tudjak garantalni, es igy teljes mertekben kudarcra vannak itelve, es sokak mar szerintem bucsuzhatnak a szekektol, mert egy idore nagyon messzire lesznek a barsonytol ..., nagyon messzire.

A koalicios megallapodasok egyiket sem tartottak be, gazdasagi intezkedeseket nem hoztak, kisebbsegi torveny sem lett, de sajnos a hatalom edes neduje sokakat karhozatra itel(t) es a szek es a hatalom nem engedte, hogy az RMDSZ kilepjen a koaliciobol. De eddig meg volt egy mentseguk: szolgaljuk a nepet es a nemzetet. Nos hat ez mara bebizonyosodott, hogy nem igaz, mert ezt sem kepesek szolgalni, es minden igyekezetuk (?) csodot mondott. Igen, ma nyugodt lelkiismerettel ki lehet szerintem jelenteni, hogy az RMDSZ egy totalis csod, nem az erdelyi magyarsag erdekeit vedik, de ennek ellenere foggal-korommel ragaszkodnak a szekekhez es a miniszteriumi plecsnikhez.

Ugy erzem, hogy megerett az ido nem csak kilepni a kormanybol, hanem a politikai szinpadrol is eltunni, mert szegyenletes ami ma Erdelyben tortenik.

Ui. A mai M. B. nyilatkozat mar csak egy savanyu mosolyt tud az arcomra csalni, es teljesen vilagos elottem, hogy az RMDSZ nem kepes az erdelyi magyarok erdekeit vedeni, es mint minden megelhetesi politikus, a sajat kicsinyes erdekeik szellemeben cselekszenek, figyelmen kivul hagyva a nemzet egeto problemait.


0 Comments:

Post a Comment